Descopera caracteristicile stilurilor: minimaliste, vintage, industriale

Alegerea unui stil de design interior ideal pentru locuinta ta este foarte importanta. Aceasta va determina felul in care te simti in fiecare zi, respectand o tematica pe gustul tau. De asemenea, tipul de amenajare va reflecta in totalitate personalitatea ta, ceea ce inseamna ca iti va oferi un trai confortabil si o atmosfera pe care ti-ai dorit-o intotdeauna! Pentru a lua cea mai buna decizie, citeste in continuare si afla tot ce trebuie sa stii despre cele mai cunoscute stiluri de design interior!
Stilul minimalist
O ramificatie a stilului modern sau contemporan, „Less is more” este expresia care defineste cel mai bine acest decor. Intr-o locuinta amenajata astfel nu trebuie sa se regaseasca obiecte inutile, care nu fac altceva decat sa aglomereze vizual incaperile. Ordinea si simplitatea sunt doua aspecte dupa care trebuie sa te ghidezi in stilul minimalist, pentru ca rezultatul final sa fie unul autentic.
Caracteristici
Cele mai evidente caracteristici sunt liniile drepte, formele geometrice bine definite, contrastul intre nuante, mobilierul jos si numarul redus de obiecte decorative. Stilul minimalist este foarte potrivit pentru orice dimensiune a incaperilor, dar mai ales pentru spatiile mici (apartamente, garsoniere) pentru ca ofera o iluzie optica de aerisire si de marire a locului. Este considerat un stil masculin, rece, dar stilat si elegant. Simetria intre piese nu este obligatorie, ba chiar este de evitat, pentru un aspect mai interesant.
Culori
Paleta de culori specifica stilului de design minimalist include tonuri neutre, atat inchise, precum negru, gri petrol, maro, cat si deschise, precum bej, gri si alb. De obicei, decorul este unul monocrom, insa poti adauga accente de culoare, cu foarte mare grija, insa. Pentru a obtine un contrast ce da impresia de spatiu vast, foloseste-te de alaturarea culorilor inchise si deschise.
Mobilier
Piesele de mobilier din acest stil sunt joase, au forme simple, linii drepte si bine definite. Elementele masive sunt inlocuite cu cele cu un aspect mai simplu, de exemplu, in locul bibliotecii, poti monta rafturi de diferite dimensiuni sau chiar spatii sculptate in perete. Mobilierul poate fi confectionat din pal melaminat, sticla, inox, piele, lemn, materiale ce ii confera un luciu deosebit si un finisaj atent realizat. Toate piesele trebuie sa fie practice si multifunctionale, iar asezarea lor aerisita si bine delimitata.
Corpuri de iluminat
Renunta la lustrele obisnuite si alege, in schimb, lampi inalte cu picior, din metal, cu un design deosebit sau veioze simple, cu abajur de hartie. Pentru tavan, scafele din rigips ce ascund spoturile, pendulele si aplicele in forme geometrice sunt ideale!
Pereti si pardoseala
Peretii sunt, in general, vopsiti foarte simplu, in culori precum alb sau diverse nuante de bej. Pentru contrast, poti avea un perete accent, colorat intr-o nuanta mai inchisa sau pe care este aplicat un tapet diferit fata de restul camerei. Cea mai populara combinatie este cea de culori deschise-inchise.
Podeaua in stilul minimalist urmeaza aceeasi tematica de simplitate si eleganta. Parchetul reprezinta cea mai buna alegere, iar in baie si bucatarie este folosita deseori gresie ce imita aspectul acestuia. Poti renunta la mocheta si covoare, insa, daca iti doresti, trebuie sa stii ca cele din urma trebuie sa aiba culori complementare cu restul decorului sau care sa urmeaze aceeasi linie.
Stilul vintage
Stilul vintage in design-ul interior este unul foarte popular, pentru ca ofera o atmosfera calda, placuta si primitoare. Acesta este o combinatie intre piese vechi si noi, indraznete, ce creeaza un contrast interesant atat pentru cei care locuiesc acolo, cat si pentru musafiri.
Caracteristici
Piesele vechi, restaurate, ce poarta un aer nostalgic al vremurilor trecute, decoratiuni florale, in nuante de auriu sau bronz, mobilierul confortabil, cu un aspect autentic, dar si elementele moderne, in culori puternice, sunt trasaturi definitorii pentru stilul vintage.
Stilul industrial
Stilul industrial este creat in jurul aspectului de fabrica, hala, depozit sau de hambar, de aceea, se potriveste in special in spatiile mari, deschise (case la curte, apartamente de tip duplex). Este cunoscut ca fiind un tip de design interior nonconformist, foarte practic si fara pretentii!
Caracteristici
Decorul ce pare incomplet, cu zone intentionat nefinisate constituie cel mai mare impact vizual. Elementele reciclate, carora li se acorda un rol practic, firele si cablurile lasate la vedere, piesele din metal brut sau cu aspect ruginit, podeaua ce pare ca apartine unei hale industriale vechi sunt trasaturi care ofera incaperii un aer masculin, rece. Insa, prin asocierea cu mobilier sau ornamente contrastante (finisaj fin, culori deschise, calde, etc.) atmosfera se va transforma intr-una primitoare si speciala, prin unicitatea sa!