Combinaţi culorile ca un designer profesionist

Ah, culorile, ce deşartă ar fi viaţa fără ele! În modă, machiaj, vestimentaţie, dar şi în designul interior, combinarea culorilor este o artă. Nu se face oricum şi nici de către oricine şi nu se alătură orice ne trece prin cap întrucât riscăm să devenim caraghioşi. Culorile te ridică, dar tot ele te şi pot coborî. Şi totuşi, există şi aici nişte reguli, care odată urmate, ne promit un joc al culorilor extrem de plăcut, chiar demn de invidiat.
În ceea ce priveşte amenajările interioare, lucrurile sunt şi mai complicate, pentru că trebuie să ţinem cont de formă, textură, dimensiune, structură, stare de spirit, efect şi multe, multe altele. Unii autori americani susţin, însă, că nu avem nevoie de cine ştie ce mecanisme şi precepte pentru a deveni ”experţi” în ale culorilor, ci doar un pic de teorie cromatică de bază, nişte noţiuni din roata culorilor şi ceva numit ”regula 60-30-10”.
Urmând regulile tradiţionale din teoria culorilor, putem ”produce” bucătării şi băi, dormitoare şi sufragerii care să ne inunde de energie sau, dimpotrivă, să ne calmeze simţurile. Tot teoria culorilor este cea care ne spune ce nuanţe sunt calde şi confortabile sau cele care favorizează o seninătate rece şi paşnică. Dar, înainte de a putea aplica cu succes teoria culorilor pentru design interior, trebuie să înţelegem cum funcţionează. Întrucât culorile au o puternică influenţă asupra vieţii noastre de zi cu zi, prin aprofundarea psihologiei cromatice, care identifică efectele culorilor asupra minţii şi corpului nostru, putem proiecta camere care să promoveze sănătatea, bunăstarea şi prosperitatea.
Teoria transpusă în practică
Atunci când stabiliţi paleta de culori pe care doriţi să o folosiţi pentru a decora o cameră, trebuie să luaţi în calcul trei amănunte extrem de importante: preferinţele personale în materie de culori, stilul dvs. de viaţă (modul în care intenţionăm să utilizăm spaţiul respectiv) şi structura propriu-zisă a camerei (iluminat şi detalii arhitecturale). Cu toate aceste informaţii, aşternute eventual pe o hârtie, veţi reuşi să determinaţi culorile şi combinaţiile de culori să se potrivească cel mai bine în încăpere.
Evident, că există combinaţii de culori care se potrivesc mai bine decât altele, sau care la unii funcţionează mai bine decât la alţii. Dacă avem de-a face cu o bucătărie tradiţională, de exemplu, automat vă veţi gândi la o schemă de culori monocromatice sau analoge în nuanţe de galben pal şi cremos sau roşu bogat şi profund. Pe de altă parte, o bucătărie dintr-o casă contemporană sau modernă ar putea fi cel mai bine reprezentată de culori îndrăzneţe, luminoase într-o paletă de culori complementare sau triadice.
În cazul în care sunteţi în căutare acerbă de pace şi linişte, luaţi în considerare fără a sta prea mult pe gânduri o schemă monocromatică sau analogă. Gândiţi-vă la schema de culori ca la o insulă din Hawaii, care vă relaxează doar dintr-o sumară privire. Luxuriantele dealuri verzi, apa oceanului şi cerul nesfârşit sunt scheme clasice de culori analoge. Băile sunt locurile ideale în care vă puteţi inspira din natura atât de generoasă.
Pentru a introduce un pic mai multă scânteie într-un model de design contemporan, puteţi trece pe nesimţite la o schemă de culori complementare. Cu fiecare pas făcut de la monocromatic la complementar, adăugaţi mai multă energie şi mai mult interes. Specialiştii avertizează însă cu privire la injectarea cu prea multe culori strălucitoare în orice încăpere. Este extrem de important să echilibraţi culorile cu o cantitate mare de energie, pentru că ceea ce poate părea distractiv şi interesant se poate transforma în obositor şi iritant de-a lungul timpului. Adică, ce e prea mult strică!
Din acest motiv frumuseţea unei scheme de culori complementare străluceşte cu adevărat. Deoarece culorile sunt opuse una alteia pe roata culorilor, aceste combinaţii de culori echilibrează întotdeauna o nuanţă caldă cu o nuanţă rece.
Într-un plan de decorare cu o podea de culoare deschisă, de exemplu, nu trebuie să utilizaţi aceeaşi culoare şi pe pereţi, la piesele de mobilier sau în elementele decorative. De obicei, cu cât o culoare este mai surdă, mai slab reprezentată, mai înăbuşită, cu atât mai sofisticată va părea. Culorile clare, vii vor fi utilizate mai puţin în decorul unei case, fiind înlocuite cu cele neutre şi mai puţin intense. Un neutru nu înseamnă neapărat maron, negru, alb, gri sau bej. Orice culoare poate fi neutră dacă este amestecată cu suficient alb, negru, gri (un derivat din non-culorile alb şi negru, considerat neutru la rândul lui). Toate aceste neutre pot fi folosite pentru a tempera o culoare pură, pentru a despărţi culori ce nu creează armonie sau când se doreşte obţinerea contrastului simultan.
Formula de succes
Specialiştii în design interior împart încăperile în două tipuri de spaţii – active, dinamice şi inactive, statice. Bucătăria, de exemplu, intră în prima categorie, pe când baia face parte din cea de-a doua. Culorile calde precum portocaliul şi roşul reprezintă energia şi tensiunea, potrivindu-se cel mai bine în încăperile dinamice, cu trafic intens, precum bucătăria. De cealaltă parte, culorile reci, precum albastrul şi verdele, care au efect de calmare, sunt indicate pentru încăperile pasive, ca dormitorul şi baia.
Bucătăria este considerată o cameră ”de incendii”, iar baia o cameră ”de inundaţii”. Dar asta nu înseamnă că se recomandă vopsirea pereţilor bucătăriei în roşu, cel puţin nu toţi patru, sau că fiecare centimetru pătrat din baie trebuie musai să fie albastru. La fel ca şi în viaţă, echilibrul este cheia. Prea mult dintr-o singură culoare poate crea o amorţeală epuizantă care să vă afecteze psihicul. Şi, aşa ca o mică lecţie desprinsă parcă direct dintr-o carte de Feng Shui, experţii resping cu fermitate vopsirea bucătăriei în portocaliu aprins, întrucât această culoare creşte apetitul. Deci, cu excepţia cazului în care doriţi să vă mai rotunjiţi, staţi departe de portocaliu.
Conform experţilor, în alegerea culorilor, există un principiu de bază care se numeşte “regula 60-30-10”. Adică, 60% dintr-o încăpere, şi anume pereţii, ar trebui să reprezinte una dintre culorile de pe paleta noastră, 30%, culoarea mobilei, iar restul de 10%, culoarea accesoriilor şi obiectelor decorative.
Cele mai de succes scheme de culori sunt 3-4 culori de bază, plus una neutră pe care o puteţi utiliza în oricare din finisajele ulterioare. Cele mai utilizate finisaje, cele în culori neutre, sunt atemporale şi întotdeauna la modă. Prin urmare, înţelept ar fi să selectaţi o culoare neutră pentru covor, plăcile ceramice, sau blaturi şi de a salva celelalte culori pentru elementele pe care le puteţi înnoi cu uşurinţă pentru un aspect diferit în viitor.
Alegeţi atmosfera potrivită
Primul lucru cu care trebuie să începeţi reamenajarea locuinţei este atmosfera pe care vreţi să o simţiţi şi nu culorile pe care le vedeţi. Dacă vă gândiţi la ambianţă şi starea pe care vreţi să o induceţi cu ajutorul culorilor şi designului interior, vă va fi mult mai uşor să alegeţi o schemă de culori. Luaţi în calcul utilitatea şi finalitatea respectivei camere: pentru relaxare sau pentru distracţie, dacă veţi avea piese de mobilier moderne sau clasice, dacă o veţi accesoriza mai frapant sau din contră, cât mai minimalist.
Ţineţi cont de toate aceste aspecte. Dacă vă gândiţi la funcţiile unei camerei veţi găsi soluţii logice pentru culorile pe care trebuie să le folosiţi. Dacă doriţi o încăpere clasică, nu veţi da niciodată greş cu combinaţia negru-alb. Dacă apusul soarelui vă trezeşte sentimente puternice, folosiţi tonuri de roşu, galben şi portocaliu. Pentru o atmosferă relaxantă, optaţi pentru tonuri de alb, crem, bej, albastru sau verde. Primordială este uniformitatea, prin care permiteţi fiecărei camere să aibă propria sa personalitate unică.
Nu trebuie să utilizaţi aceeaşi culoare peste tot. Alegeţi o schemă de culori care să vă încânte privirile şi utilizaţi-o în întreaga zonă, dar alternaţi şi culori secundare pentru a da distincţie spaţiului. Schimbarea trebuie să predomine. De exemplu, bucătăria ar putea fi de o culoare bej deschis, livingul un bronz bogat, iar camera de zi o nuanţă între cele două. Găsiţi un punct de trecere naturală, cum ar fi un colţ, pentru a varia culoarea pereţilor. Un zid lung şi drept, fără o tranziţie naturală, se va vede ciudat în două culori sau texturi diferite şi cel mai bine ar fi să păstraţi o singură culoare. Există câteva detalii cărora va fi necesar să le acordaţi o atenţie sporită în scopul de a menţine un echilibru în năvala de culori.
Inspiraţi-vă din natură…
De câte ori nu aţi auzit acest îndemn! Natura este într-adevăr un mediu nesfârşit de inspiraţie. Uneori, regulile clasice de alegere a culorilor pentru locuinţă vor părea insuficiente. Faceţi o fotografie a camerei care urmează a fi decorată şi plimbaţi-vă într-un parc. Luaţi culoarea principală de la copaci şi iarbă, accetuând cu câteva tonuri de verde, albastru deschis sau cele ale florilor preferate.
Uneori este greu să ştii de unde să începi atunci când vine vorba de decorarea unei camere, dar cel mai simplu mod de a începe este nu de a studia gama cromatică, ci pur şi simplu de a deschide larg ochii. Uitaţi-vă după combinaţii de cel puţin 3 culori prin parcuri sau în grădini. Nu trebuie să utilizaţi chiar elementul real pe care îl descoperiţi, dar vă oferă un punct de pornire. Aceste minime 3 culori pot fi complet diferite sau pot fi diferite nuanţe ale aceleiaşi culori. Singurul lucru care contează este să vă placă modul în care culorile se completează reciproc.
…sau din orice material vă place
Dacă vă simţiţi mai degrabă frustraţi decât entuziasmaţi atunci când încercaţi să selectaţi o gamă de culori pentru casă sau pentru o anumită cameră, sfatul nostru ar fi să începeţi prin a vă inspira din orice material imprimat, un element decorativ, un set de cearceafuri, o cuvertură, un tapet, un covor, o pătură, o eşarfă sau chiar un tablou (dacă le-aţi cumpărat înseamnă că v-a plăcut îmbinarea culorilor, nu?). Puteţi păstra 2, 3 sau 4 culori din schema respectivă cu care să vă decoraţi pardoseala, pereţii, sau mobilierul. Nu contează dacă veţi utiliza schema de culori de pe materialul real sau nu, important este să extrageţi câteva nuanţe care v-au atras atenţia pornind de la un produs creat de un designer profesionist.
Aceasta este de departe cea mai de încredere metodă pentru a avea un set de culori precise şi de referinţă într-un finisaj. Multe culori pe care le găsiţi în imprimeuri, ţesături, tablouri vă pot părea greu de descris sau de definit. Puteţi găsi un roşu combinat cu maro, adică un cupru, un verde complicat greu de definit, în loc de un bronz să fie de fapt un bronz auriu cel care să descrie într-adevăr umbra, sau în loc de roşu să fie mai mult un corai. Imprimeurile sunt punctul de referinţă pentru toate selecţiile de decorare. Puteţi folosi o culoare ca fundal pentru o imagine.
Dacă folosiţi un tapet cu mai multe culori şi doriţi să vă asiguraţi că asortaţi accesoriile cu schema de culori a acestuia, alegeţi un ton sau o nuanţă de pe tapet şi achiziţionaţi o cuvertură, draperii, o veioză cu abajur, perne sau chiar o canapea în acea culoare. Doar selectaţi un imprimeu cu mai multe culori în el şi vopsiţi sau acoperiţi fiecare perete într-o culoare diferită. Nu vopsiţi o cameră în culoarea piersicii şi o alta în verde aprins. Fiţi consecvenţi şi utilizaţi imprimeul ca punct central, astfel încât să atragă toate culorile împreună. O culoare mai complexă poate fi uneori liantul cu alte culori complementare, îndrăzneţe, dar lipsite de mari riscuri.
Cercetaţi trecutul
Dacă nicio regulă de mai sus nu vă satisface pe deplin şi vă este în continuare destul de greu să alegeţi o schemă de culori potrivite pentru locuinţa dvs., puteţi încerca să vă inspiraţi din trecut. Fiecare epocă şi stil de decorare are un set original de combinaţii de culori. Veţi fi surprinşi să vedeţi câte opţiuni vă oferă o simplă cercetare a stilurilor de decorare din trecut.